Herhaalde miskramen: verdriet, onrust en onzekerheid

Als je twee of meer miskramen hebt meegemaakt, is er sprake van herhaalde miskramen. Een miskraam kan grote impact hebben op je zelfvertrouwen en je dagelijkse functioneren. Je kunt overvallen worden door je eigen emoties, je bent vaak moe en het vertrouwen in jezelf en je lichaam is niet meer wat het was. Bij herhaalde miskramen is de kans groter dat je (meer) last krijgt van deze klachten. Met elke miskraam wordt je onzekerheid groter en neemt de onrust toe.

Je vraagt je steeds meer af of je wens voor (nog) een kindje ooit in vervulling zal gaan en of je je ooit weer beter zult voelen. Het zwanger worden of zwanger blijven houdt je elke dag bezig, soms maanden of zelfs jaren achter elkaar. Dat breekt je op. Je hebt veel vragen waar geen geruststellend antwoord op komt. Je voelt je leeg, futloos en verdrietig en je weet niet hoe je daar verandering in kunt brengen. De kans is ook groot dat je partner en jij heel anders omgaan met de miskramen en alle spanningen daar omheen. Dat het jullie niet voldoende lukt om er samen over te (blijven) praten en gevoelens met elkaar te delen. Dit kan onbegrip en spanningen veroorzaken, waardoor er ongewild steeds meer afstand tussen jullie ontstaat.

De impact wordt onderschat

De impact van miskramen wordt helaas nog vaak onderschat, zowel door de vrouwen/stellen die het meemaken, als door werkgevers en (zorg)professionals die met hen werken. Veel vrouwen/stellen vinden of denken daardoor dat ze het zelf moeten kunnen ‘oplossen’. Dat ze zelf een manier moeten kunnen vinden om met het verlies en het verdriet om te gaan. Weinig mensen zijn zich ervan bewust dat een miskraam een specifieke vorm van verlies is die om een specifieke benadering vraagt in het verwerkingsproces. Het is dus helemaal niet gek als het je alleen niet lukt.

Merk je dat je er alleen of samen met je partner niet uitkomt en dat je hulp nodig hebt om met je miskramen om te gaan en/of weer een nieuwe zwangerschap aan te durven? Met gespecialiseerde hulp kun je in korte tijd grote stappen zetten in het verwerkingsproces, zodat je met meer positieve energie de toekomst en een (eventuele) nieuwe zwangerschap tegemoet kunt gaan.


Professionele en gespecialiseerde begeleiding

Als sociaal psycholoog, professioneel coach én ervaringsdeskundige ben ik gespecialiseerd in het begeleiden van vrouwen en koppels die een kindje verloren hebben in de zwangerschap.

Ik ben er voor jou (en je partner) als je professionele, gespecialiseerde hulp zoekt. Je kunt bij mij terecht voor begeleiding na een miskraam, herhaalde miskramen, een stilgeboorte of een zwangerschapsafbreking. Bij welke termijn je zwangerschap ook is geëindigd en of het recent of langer geleden is gebeurd, ik stem mijn begeleiding geheel af op jouw of jullie persoonlijke situatie.

Mijn begeleiding helpt jou (en je partner) om met de wirwar aan emoties om te gaan en om het verlies plek te geven in je leven en relatie. Dat zorgt ervoor dat je met meer positieve energie het leven weer op kunt pakken en dat je met meer rust en vertrouwen de toekomst en een (eventuele) nieuwe zwangerschap tegemoet gaat.


Herkenning en erkenning bij het verwerken van herhaalde miskramen

Hulp na een stilgeboorte/ stil geboren kindje helpt deze gevoelens te verminderen


Hoe zou het zijn om:

  • Jouw verhaal te delen met iemand die weet waar je het over hebt?
  • Ruimte te geven aan al je (weggestopte) emoties?
  • Zeker te weten dat je er alles aan hebt gedaan om met je verliezen om te gaan?
  • Meer rust te ervaren rondom je verliezen?
  • Weer meer energie te hebben voor werk en sociale contacten?
  • Met meer rust en vertrouwen de toekomst en een (eventuele) nieuwe zwangerschap tegemoet te gaan?

Wil je kennismaken?

Een basis van vertrouwen en een persoonlijke klik zijn bij deze begeleiding heel fijn. Een kennismaking met mij is daarom altijd gratis en vrijblijvend. Plan een afspraak in en ervaar meteen of het goed zit.

Kennismaken kan telefonisch, online of face-to-face bij mij in de praktijk. Ik kijk ernaar uit om je te ontmoeten en samen (digitaal) een kop koffie/thee te drinken.

Coach voor gespecialiseerde hulp na een abortus of zwangerschapsafbreking