Post traumatische stressstoornis (PTSS) na een miskraam of ander zwangerschapsverlies
Symptomen van post traumatische stressstoornis (PTSS) na een miskraam of ander zwangerschapsverlies komen veelvuldig voor. PTSS gerelateerde klachten die kunnen voorkomen zijn:
Herbelevingen
Je hebt herinneringen aan één of meer gebeurtenissen rond het verlies van je zwangerschap, die steeds terugkeren. Ze dringen zich op en je kunt ze niet tegenhouden. Ze kunnen opkomen in situaties die je doen denken aan het verlies van je zwangerschap. Bijvoorbeeld als je in het ziekenhuis komt of als je langs de verloskundigenpraktijk fietst waar je het slechte nieuws te horen kreeg. Herbelevingen kunnen ook getriggerd worden door bepaalde geuren, geluiden, beelden of voorwerpen. Bijvoorbeeld door een volgende menstruatie, door echobeelden of de sirene van een ambulance. Je beleeft het steeds opnieuw: in nare dromen/ nachtmerries, maar ook overdag in je gedachten. Je voelt je op die momenten net als op het moment dat het gebeurde.
Vermijdingsgedrag
Je wilt niet in de buurt zijn van plekken, mensen of dingen die je aan de miskraam of het zwangerschapsverlies herinneren. Je bent bang dat je in paniek raakt of heel angstig of verdrietig wordt. Daarom praat je er liever niet over en kijk je geen tv-programma’s of films over zwangere vrouwen of bevallingen. Je doet misschien alsof het niet zoveel voorstelde. Je vermijdt daarmee vervelende gevoelens. Ondertussen ben je wat gevoeliger en prikkelbaarder dan je van jezelf gewend bent. Ook durf je misschien een nieuwe zwangerschap niet aan, omdat je bang bent dat het weer mis gaat.
Negatieve gedachten en gevoelens
Je hebt geen zin meer in de dingen die je voorheen leuk vond om te doen. Je hebt minder behoefte aan contact met andere mensen en hebt last van (enkele van) deze gevoelens:
- Somberheid of neerslachtigheid
- Schaamte en/of schuldgevoelens
- Angst- en/of paniekgevoelens
- Gevoel alsof je gefaald hebt of waardeloos bent
- Futloosheid; verminderde energie voor werk of sociale contacten
Spanning en onrust
Je wordt overvallen door emoties die je niet kunt tegenhouden; je huilt sneller, schrikt sneller of bent sneller boos of opvliegend. Je bent prikkelbaar en je kunt je moeilijk concentreren. Dat heeft vaak gevolgen voor je werk, je relatie en sociale contacten. Door gevoelens van spanning en onrust kunnen ook slaapproblemen ontstaan. Misschien ben je bang voor nare dromen of nachtmerries of heb je lichamelijke onrust (hoge spierspanning) die het lastig maakt om in slaap te vallen.
Hoe vaak komt het voor?
Bijna 1 op de 3 vrouwen die een miskraam of ander zwangerschapsverlies meemaakt, heeft na één maand PTSS gerelateerde klachten. Na 3 maanden is dat nog ruim 1 op de 5 vrouwen en het merendeel daarvan heeft die klachten na 9 maanden nog steeds. Dat betekent dus een lange nasleep als er niks aan wordt gedaan.
Symptomen van Post traumatische stressstoornis na een miskraam (Farren et al, 2020)
Heb je zelf symptomen van post traumatische stressstoornis (PTSS) na een miskraam of ander zwangerschapsverlies?
Mogelijk herken je één of meer PTSS gerelateerde klachten uit dit blog en zorgt dat voor lastige situaties in je relatie, het contact met familie en vrienden en/of op je werk. Dit kan ervoor zorgen dat je je onzeker voelt. Dat je je afvraagt of het aan jou ligt en of het wel normaal is hoe jij het verlies beleeft en dat je met deze klachten rondloopt. Mogelijk ervaar je weinig steun en begrip vanuit je omgeving en voel je je erg alleen met je verdriet. Dit maakt het nóg lastiger om te herstellen en je verlies de aandacht te geven die het nodig heeft.
Passende hulp
Als je na drie maanden nog symptomen van post traumatische stressstoornis (PTSS) ervaart, is de kans klein dat het op korte termijn vanzelf over gaat. Dat tonen de cijfers aan. Merk je dat je er alleen niet uitkomt, dan is het raadzaam om passende hulp te zoeken. Met de juiste (gespecialiseerde) begeleiding kun je je écht beter gaan voelen. Misschien ben je bij mij aan het juiste adres, misschien beter bij een psycholoog of een traumabehandelaar. Wat voor jou passende hulp is, is afhankelijk van je klachten en je voorgeschiedenis.
Wil je weten waar jij het beste terecht kunt, plan dan geheel vrijblijvend een gratis (advies)gesprek met mij in. In dit gesprek tast ik af welke hulp bij jouw persoonlijke situatie past en ik geef je direct enkele tips en handvatten om met je klachten om te gaan.