Praten over zwangerschapsverlies met je partner

Open en eerlijk praten over zwangerschapsverlies met je partner kan helpen bij het verwerken van het verlies en bij het vinden van troost. Dit klinkt misschien vanzelfsprekend. Toch is het voor veel stellen een behoorlijke uitdaging om met elkaar in gesprek te komen of te blijven over het verlies en de impact daarvan.

Verschillende mechanismen zorgen ervoor dat ze het er liever niet (meer) over hebben. Partners willen elkaar beschermen, elkaar niet lastig vallen, kwetsen of (weer) verdrietig maken.

Daarom geef ik graag 5 tips om het gesprek met je partner op gang te brengen en/of te houden:

  • CreĆ«er een rustige en veilige omgeving
    Zorg ervoor dat jij en je partner in een rustige omgeving zijn waarin jullie je allebei vrij voelen om te praten en gedachten en gevoelens te uiten. Zonder angst, zonder oordelen en zonder toeschouwers. Misschien praten jullie makkelijker tijdens een wandeling? Of juist beter thuis op de bank of aan tafel? Doe wat jullie beiden prettig vinden.

  • Praat over je eigen gevoelens en ervaringen
    Het delen van gevoelens en ervaringen kan een krachtige manier zijn om verbinding te maken en empathie te tonen. Wees eerlijk over wat je doormaakt en moedig je partner aan om dat ook te doen. Praat vanuit jezelf, over hoe het voor jou is en wat jij voelt, denkt en ervaart.

  • Luister zonder oordeel
    Luister aandachtig naar wat je partner te zeggen heeft. Toon begrip en probeer je in te leven in zijn of haar perspectief. Denk niet voor de ander en probeer geen advies te geven, het op te lossen of je mening/oordeel te geven. Luisteren is meer dan voldoende.

  • Deel wensen en verwachtingen met elkaar
    Bespreek wat je van elkaar verwacht en wat je nodig hebt van elkaar. Hoe kan de ander jou steunen of troosten. Heb je alleen een knuffel nodig of zijn er specifieke woorden of zinnen die jou helpen? Spreek wensen en verwachtingen naar elkaar uit, zodat jullie elkaar kunnen geven waar behoefte aan is.

  • Praat regelmatig met elkaar
    Neem regelmatig even tijd om met elkaar te praten over gevoelens en waar jullie staan in deze ingrijpende periode. Wensen en behoeften kunnen veranderen, zeker nu. Denk dus niet dat je het wel weet en blijf nieuwsgierig naar de ander.
    Het kan helpen om specifieke momenten in te plannen voor deze gesprekken, zodat je er allebei op voorbereid bent en er rekening mee kunt houden in je agenda. Je kunt ook een vast moment pakken; wekelijks, tweewekelijks of maandelijks.

Elk rouwproces is anders

Iedereen gaat anders om met verdriet en rouw. Het belangrijkste is dat jullie elkaar ondersteunen en elkaar een eigen proces gunnen. Je hoeft elkaar niet altijd te begrijpen om elkaar (en de verschillen tussen jullie) te respecteren en elkaar te kunnen geven wat nodig is.

Samen rouwen voelt soms toch heel alleen

Ik hoop dat bovenstaande tips je helpen om het gesprek met je partner op gang te brengen of te houden. Lukt het ondanks deze tips niet om tot het gewenste gesprek te komen? Of heb je de behoefte om er (ook) met iemand anders dan je partner over te praten? Je bent heel welkom, ook samen met je partner!


Gratis persoonlijk advies?

Veel vrouwen en koppels die verlies in de zwangerschap meemaken, weten niet bij wie ze moeten aankloppen voor passende hulp in hun situatie. Hebben ze een psycholoog nodig? Of zijn gesprekken met een POH of MMW voldoende? Is het raadzaam om de hulp van een EMDR-/traumatherapeut in te roepen of is gespecialiseerde rouwbegeleiding toereikend?

Met mijn kennis van psychologie, coaching en zwangerschapsverlies en mijn ervaring met het begeleiden van vrouwen en koppels die verlies in de zwangerschap hebben meegemaakt, kan ik goed inschatten welke hulp voor jou het meest passend is.

In een gratis adviesgesprek verkennen we samen waar je staat, wat je nodig hebt en bij wie je daarvoor aan het juiste adres bent. Na dit gesprek weet je meteen hoe je verder komt. Ook krijg je enkele persoonlijke tips waarmee je direct aan de slag kunt.

Esther Cozijnsen

SOCIAAL PSYCHOLOOG

PROFESSIONEEL COACH (NOBCO)

GESPECIALISEERD IN ZWANGERSCHAPSVERLIES

ERVARINGSDESKUNDIGE